Contact in een gezellige en sportieve sfeer

"Matchplay Heer van het Jaar"

Voorrondes

In de maanden december, januari en februari worden er 3 voorrondes gespeeld. Omdat dit de wintermaanden zijn, worden alle wedstrijden vanaf de rode tee gespeeld.

Format :

 • Er wordt gespeeld in 4-ballen. De eerste 6 holes speelt A tegen B en C tegen D, de volgende 6 holes speelt A tegen C en B tegen D en de laatste 6 holes speelt A tegen D en B tegen C. Op deze manier heeft elke speler na afloop van de dag 3 wedstrijden matchplay gespeeld.
 • Flights die op hole 1 starten hebben de wedstrijden dus op hole 1 t/m 6, 7 t/m 12 en 13 t/m 18. Flights die op hole 10 starten hebben de wedstrijden dus op hole 10 t/m 15, 16 t/m 3 en 4 t/m 9.
 • Een gewonnen hole levert 1 punt op, wordt een hole "gehalfd" krijgt elke speler een 0,5 punt. Alle 6 holes tellen mee. De uitslag kan dus variëren van 6-0 tot 0-6, maar bv ook 4,5-1,5 zijn.
 • De wedstrijden zijn met voorinschrijving, zodat er zoveel mogelijk voor gezorgd kan worden dat niemand tijdens de voorrondes twee keer tegen dezelfde speler moet spelen.
 • Er wordt gespeeld met “handicap verrekening”. Dat betekent dat iedere speler 1/3 van zijn playing handicap krijgt over de 6 holes. Het verschil (na afronding) tussen de handicaps wordt genomen, als verschil in slagen. Er is nooit een groter verschil dan één slag op een hole.

voorbeelden:

 1. Speler A heeft playing handicap 17. 1/3 daarvan is 5,7. Speler B heeft playing handicap 24, 1/3 daarvan is 8,0. Het verschil is dus 2,3 en dat betekent dat speler B op de moeilijkste 2 holes van de 6 waarover de wedstrijd is één slag extra krijgt.
 2. Speler C heeft playing handicap 4. 1/3 daarvan is 1,3. Speler D heeft playing handicap 35, 1/3 daarvan is 11,7. Het verschil is dus 10,4 en dat betekent dat speler D op alle 6 holes één slag extra krijgt (het maximum).

Na 3 voorrondes heeft iedere speler in principe 9 resultaten. Omdat niet iedereen altijd aanwezig zal zijn, worden de 6 beste resultaten opgeteld voor het eindklassement na de voorrondes. Bij gelijke stand wordt eerst gekeken naar de 3 resultaten die niet meetellen. Mocht het dan nog gelijk zijn, telt het beste resultaat, daarna het op één na beste, etc. Indien het dan ook nog gelijk is wordt er geloot.

Finale

Na de voorrondes spelen de beste 4 spelers van het klassement de A-finale. Nummers 5 t/m 8 spelen de B-finale, 9 t/m 12 de C-finale, etc…

Format:

 • Nummer 1 speelt tegen nummer 4 de halve finale over 9 holes. Nummer 2 speelt de halve finale tegen nummer 3.
 • Ook hier wordt gespeeld met “handicap verrekening”. Omdat dit over een halve baan gaat krijgen de spelers de helft van hun playing handicap over 9 holes.
 • De winnaars van beide halve finales spelen de finale, de verliezers spelen om de 3e plek. Mocht een halve finale gelijk eindigen, telt de stand uit de voorronde. Nummer 1 en 2 hebben dus een klein voordeel.
 • De winnaar van de A-finale mag zich “Matchplay Heer van dat Jaar” noemen.