Playing Condition Calculation

Na elke dag is er een PCC: wanneer weet ik mijn nieuwe handicap?

 

In het EGA Handicap Systeem wordt aan het eind van elke wedstrijd een CBA (Computed Buffer Adjustment) berekend. Het WHS kent geen CBA maar heeft wel een soortgelijk automatisch mechanisme met de naam Playing Conditions Calculation (PCC). De PCC is meer omvattend dan de CBA. De PCC wordt elke dag automatisch berekend voor elke baan. De PCC wordt bepaald op basis van álle ingeleverde qualifying scores op de baan – zowel wedstrijdscores als de scores van qualifying ronden - van spelers met een handicap onder de 36.

De gedachte achter de PCC is dat het weer en de set-up van een baan elke dag anders kunnen zijn. Een score van 90 slagen op een moeilijk geprepareerde baan en op een dag met veel wind en regen kan een betere prestatie zijn dan een ronde 88 op een kalme dag op een baan met normale condities. De dagelijkse PCC maakt duidelijk of de omstandigheden van die dag de baan moeilijker of makkelijker maakten dan normaal. 

Anders gezegd: de PCC is een statistische berekening die vaststelt of de condities op de dag dat je speelde afweken van normale spelcondities in een mate dat ze een grote invloed hadden op je prestatie. Om hierachter te komen wordt er elke dag gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar jij een qualifying ronde hebt gespeeld. Op basis van de PCC wordt je dagresultaat soms aangepast, zodat dit dagresultaat beter weerspiegelt hoe goed je ronde was. De verwachting is dat er in minder dan 10 procent van de gevallen een PCC-uitkomst zal zijn die invloed heeft op je dagresultaat.

De PCC wordt ’s nachts uitgevoerd en gebeurt automatisch. De speler ziet na een qualifying ronde meteen zijn of haar provisionele handicap (zijn of haar vermoedelijke nieuwe handicap) maar pas de volgende ochtend, nadat de PCC is toegepast, ziet de speler wat zijn of haar definitieve nieuwe handicap is. 

Bekijk de video, lees daarna verder.

 

De PCC kan variëren tussen de -1 en +3. Als je negen holes hebt gespeeld, krijg je de helft van de PCC. Om een PCC uit te voeren, zijn er minimaal acht scores nodig van spelers met een handicap 36,0 of lager. Zijn die scores er niet, dan is er dus geen PCC. Beter gezegd: dan is de PCC 0 (nul). 

  • Een PCC van 0 betekent dat de baan speelde zoals verwacht.
  • Een PCC van -1,0 betekent dat de baan makkelijker speelde dan normaal.
  • Een PCC van +1,0 of +2,0 of +3,0 betekent dat de baan moeilijker speelde dan normaal.

Het is ook mogelijk om meerdere PCC’s per dag uit te laten rekenen, bijvoorbeeld voor dagen dat het weer omslaat.

Onderdeel van de CBA in het EGA-systeem is "reduction only": wanneer er in een wedstrijd zeer afwijkende moeilijke omstandigheden zijn, kan het zo zijn dat alleen van golfers die beter dan hun handicap hebben gespeeld de handicap wordt aangepast. De CBA is dan -2 reduction only. In het WHS kennen we geen reduction only meer. Bij zeer afwijkende moeilijke omstandigheden wordt de PCC waarschijnlijk +3.

 

Voor de bepaling van de PCC is het belangrijk dat zoveel mogelijk scores zo vroeg mogelijk op dezelfde dag worden ingevoerd. De handicapcommissie ziet het liefst dat je scores zo snel mogelijk online invoert (in de handicapterminal van je club, op je smart phone of thuis op een computer of tablet). Maar spelers die een qualifying score niet digitaal kunnen invoeren, mogen nog steeds papieren scorekaarten inleveren. Lever de papieren scorekaart zo snel mogelijk in.