De pitchfork: onmisbaar gereedschap voor een echte golfer

Als u een hoge bal speelt naar de green met bijvoorbeeld uw pitching wedge of sandwedge, kan deze een deukje maken in de green. Dit deukje noemen we een pitchmark. Deze behoort u te repareren. U kijkt eerst waar uw bal ligt en daar in de buurt zal uw pitchmark te vinden zijn. Deze repareert u met de zogenaamde pitchfork en wel voordat u gaat putten.
 
U weet natuurlijk hoe een pitchfork er uit ziet. U weet wel, dat ding dat u altijd in uw broekzak heeft zitten bij de houten tee’s en uw bal-marker. Marshals vragen er wel eens naar. Een pitchfork is een metalen of kunststof plaatje met twee stevige puntige tanden. Verkrijgbaar bij de servicebalie. Een goede pitchfork is voorzien van vrij korte tanden.
 
Maar weet u ook precies hoe u een pitchfork moet gebruiken? Weet u hoe u een pitchmark herstelt?  Naast de pitchmark wordt de pitchfork recht of iets schuin de grond in gestoken. Druk de randen van de pitchmark terug naar het midden en probeer niet te wrikken of te draaien. De aarde om de pitchmark wordt omhoog geduwd. Duw de tanden van de pitchfork niet dieper dan 1,5 tot 2 centimeter in de grond. Dit is eenvoudig te bereiken door de wijsvinger te strekken. Uw pitchfork kan dan niet te diep gaan.

Duw de achterste rand van de pitchmark het eerst naar het centrum. Wanneer een golfbal op de green landt zal de achterzijde van de pitchmark de meeste verschuiving te zien geven. Hier moet dan ook het meeste materiaal weer terug geduwd worden. Bij sommige pitchmarks is dit alles wat gedaan hoeft te worden. De zijkanten van een diepe pitchmark kunnen ook door de inslag naar buiten zijn verplaatst. Deze zijkanten dienen dus ook teruggeduwd te worden. Niet draaien met je pitchfork en de grasmat niet scheuren. Druk het geheel weer vlak met je putter, of met je handpalm.
 
Door binnen 5 minuten een pitchmark te repareren herstelt deze binnen 24 uur. Een pitchmark die binnen 10 minuten wordt gerepareerd doet er 15 dagen over om te herstellen. Een pitchmark die niet wordt gerepareerd zorgt ervoor dat de green minstens een maand beschadigd blijft. Niet herstelde pitchmarks worden verder beschadigd met maaien, doordat het niet vlak is. Op een niet herstelde pitchmark krijgt schimmel een kans en zal straatgras als eerste zich ontwikkelen, wat niet goed is voor de green.
 
Iedere golfer kan elke pitchmark goed repareren. De manier waarop bepaalt het uiteindelijke resultaat, en het herstel van de green. En ja, u moet natuurlijk niet vergeten het te doen. De spelers die na u komen zijn u er dankbaar voor.

Bron: De Greenkeeper