Matchplay "Special" 

Voor de Titel "Matchplay Heer van het Jaar" spelen we 5 voorrondes volgens de spelregels Matchplay "Special" en een Finale (met eigen spelregels)

Matchplay “Special” wordt gespeeld in 4-ballen.

De eerste 6 holes speelt             A tegen B en C tegen D.
De volgende 6 holes speelt        A tegen C en B tegen D.
De laatste 6 holes speelt            A tegen D en B tegen C.
Op deze manier heeft elke speler na 18 holes 3 wedstrijden matchplay gespeeld.

Flights die op hole 1 starten hebben de wedstrijden dus op hole 1 t/m 6, 7 t/m 12 en 13 t/m 18.
Flights die op hole 10 starten hebben de wedstrijden dus op hole 10 t/m 15, 16 t/m 3 en 4 t/m 9.

Voor een gewonnen hole (met Hcp verrekening minder slagen dan de tegenstander) wordt 1 punt op de scorekaart genoteerd.
Wordt een hole “gehalfed” (gelijk gespeeld) dan wordt voor beide spelers een 1/2 punt genoteerd.
De uitslag over 6 holes kan dus variëren van 6-0 tot 0-6, maar bv ook 4,5-1,5 zijn. Dit resultaat wordt op de scorekaart vermeld.

Elke speler houdt zijn eigen scorekaart bij en noteert in de kolom “marker” de score van zijn tegenstander op dat moment.

Handicap verrekening:

Er wordt gespeeld met  een gelimiteerde “handicap verrekening”. Iedere speler krijgt 1/3 van zijn playing handicap per 6 holes.
Bij aanvang van iedere ronde over 6 holes worden de 2 handicaps vergeleken. Het verschil (na afronding) is het aantal “extra” slagen voor de hogere handicap, te gebruiken in overeenstemming met de geldende Stroke Index over die 6 holes. Er is echter nooit een groter verschil dan één slag op een hole.

Voorbeelden:

  1. Speler A heeft playing handicap 17. Speler B heeft playing handicap 24.Het verschil is 7, 1/3 daarvan is 2,33 en dat betekent dat speler B op de moeilijkste 2 holes van de 6 waarover wordt gespeeld één slag extra krijgt.
  2. Speler C heeft playing handicap 4. Speler D heeft playing handicap 35. Het verschil is 31, 1/3 daarvan is 10,33 en dat betekent dat speler D op alle 6 holes één slag extra krijgt (het maximum).

Na 5 voorrondes heeft iedere speler in principe 15 resultaten. Omdat niet iedereen altijd aanwezig zal zijn, worden de 8 beste resultaten opgeteld voor het eindklassement na de voorrondes. Bij gelijke stand wordt gekeken naar de 7 resultaten die niet meetelden. Hierbij telt het beste resultaat, daarna het op één na beste, etc. Indien het dan ook nog gelijk is wordt er geloot.

Finale

Na de voorrondes spelen de beste 4 spelers van het klassement de A-finale. Nummers 5 t/m 8 spelen de B-finale, 9 t/m 12 de C-finale, etc…

Format:

  • Nummer 1 speelt tegen nummer 4 de halve finale over 9 holes. Nummer 2 speelt de halve finale tegen nummer 3.
  • Ook hier wordt gespeeld met “handicap verrekening”. Omdat dit over een halve baan gaat krijgen de spelers de helft van hun playing handicap over 9 holes.
  • De winnaars van beide halve finales spelen de finale, de verliezers spelen om de 3e plek. Mocht een halve finale gelijk eindigen, telt de stand uit de voorronde. Nummer 1 en 2 hebben dus een klein voordeel.
  • De winnaar van de A-finale mag zich “Matchplay Heer van dat Jaar” noemen.

N.B.

Bij een oneven aantal spelers wordt speler D “De Baan” en spelen A, B en C hun 6 holes op dat moment als “Matchplay tegen de baan” met 1/3 van hun playing handicap (zonder restrictie). Zij noteren dan per hole buiten de punten ook het aantal bruto slagen waarmee de hole is gespeeld (voor controle achteraf).